
 

  
 

  
 

  
   

 
  

  
 

  

 
  

  
 

 

 
  

 
   

  
     

  
     

  
 

   
  

 

    

 
 

 
    

   
 

   
   
   

Frequently Asked Questions (FAQs) 
Improving Maternal Health and Extending Postpartum Coverage in Medicaid and the 

Children’s Health Insurance Program (CHIP) (SHO #21-007) 
January 29, 2024 

On December 7, 2021, the Center for Medicaid and CHIP Services (CMCS) issued a State 
Health Official letter1 (SHO) to inform state Medicaid and Children’s Health Insurance Program 
(CHIP) agencies about the new option for states to provide 12 months of extended postpartum 
coverage to pregnant individuals enrolled in Medicaid and CHIP.  Sections 9812 and 9822 of the 
American Rescue Plan Act of 2021 (ARP) (Pub. L. 117-2) initiated this option beginning April 1, 
2022, with a sunset date of March 31, 2027.  Section 5113 of the Consolidated Appropriations 
Act, 2023 (CAA, 2023) (Pub. L. 117-328) made the option permanent for both Medicaid and 
CHIP. 

This FAQ document addresses common questions related to Medicaid benefits and state plan 
amendment (SPA) submissions.2  Questions related to other provisions of the SHO may be 
addressed in subsequent FAQs. 

Q1. What benefits are considered full benefits during the extended postpartum period (i.e., 
during the period that starts after the end of the mandatory 60-day postpartum period through the 
end of the month that occurs 12 months postpartum)? 

A1.  Full benefits during the extended postpartum period include all items and services covered 
under the state plan (or waiver of the state plan) that are not less in amount, duration, or scope, or 
are determined to be substantially equivalent by CMCS, to the benefits for a Medicaid eligible 
individual described in section 1902(a)(10)(A)(i) of the Social Security Act (the Act).3 

Depending on the individual, this may include all state plan benefits a state covers under section 
1905(a) of the Act for categorically needy Medicaid eligible adults or the Alternative Benefit 
Plan (ABP) under section 1937 of the Act.  For Medicaid eligible individuals under the age of 
21, a state must also cover any services coverable under section 1905(a) of the Act needed to 
correct and ameliorate health conditions based on a state determination of medical necessity, as 
required by the Early and Periodic Screening, Diagnostic, and Treatment (EPSDT) benefit 
requirements at section 1905(r)(5) of the Act.  As indicated in the SHO letter, coverage of 
services only related to pregnancy or a condition that may complicate pregnancy are not 
considered full benefits. 

Q2. What are enhanced pregnancy-related services? 

A2.  Generally, under the comparability requirements at section 1902(a)(10)(B) of the Act and 42 
CFR § 440.240, a state may not provide services to a categorically needy individual at a lesser 
amount, duration, or scope than a medically needy individual and services must be equal in 
amount, duration, or scope for categorically needy beneficiaries and within the respective 
medically needy groups.  Per 42 CFR § 440.250(p), a state may cover enhanced pregnancy-

1 https://www.medicaid.gov/sites/default/files/2021-12/sho21007_1.pdf 
2 Pages 6-7 of SHO #21-007 describe benefit requirements for states that elect the postpartum eligibility extension. 
3 See section 1902(e)(16)(B)(i) of the Act. 
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related services as an exception to the comparability requirements. With enhanced pregnancy-
related services, a state may choose to cover services related to a pregnancy or a condition that 
may complicate a pregnancy, as defined in section 42 CFR § 440.210(a)(2), at a higher amount, 
duration, or scope for pregnant individuals than for other Medicaid eligible adults.  For example, 
a state may choose to cover the dental services benefit for pregnant Medicaid beneficiaries and 
not for other Medicaid eligible adults.  

Q3.  What is the mandatory tobacco cessation benefit for pregnant individuals? 

A3.  The tobacco cessation for pregnant individuals benefit described at sections 1905(a)(4)(D) 
and defined in section 1905(bb) of the Act is a required state plan benefit. This benefit includes 
coverage of diagnostic, therapy, and counseling services, as well as pharmacotherapy for 
cessation of tobacco use by pregnant individuals who use tobacco products or who are being 
treated for tobacco use. Tobacco cessation services to non-pregnant adults are not coverable 
under this benefit, but may be covered under other state plan benefits, such as the preventive 
services benefit and as a Medicaid outpatient drug benefit.  For additional information, please see 
our 2011 State Medicaid Director letter (SMD).4 

Q4. Must a state cover enhanced pregnancy-related services and the mandatory tobacco 
cessation for pregnant individuals benefit during the extended postpartum period? 

A4. No. A state may choose not to cover enhanced pregnancy-related services and the tobacco 
cessation for pregnant individuals benefit during the extended postpartum period (after the 
mandatory 60-day postpartum period).  A state must cover the tobacco cessation for pregnant 
individuals benefit and enhanced pregnancy-related services (if covered by the state) through the 
end of the month in which a Medicaid eligible individual reaches 60-days postpartum.  CMCS 
strongly encourages states to cover the tobacco cessation for pregnant individuals benefit and 
enhanced pregnancy-related services during the extended postpartum period to ensure continuity 
of care for these individuals. 

Q5. What benefits must a state cover during the extended postpartum period if the state 
implements a Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS)-approved proxy methodology 
to claim the increased Federal Medical Assistance Percentage (FMAP) for the proportion of 
claims which, but for the postpartum extension, would be claimed at the newly eligible FMAP 
for the adult group (described at 42 C.F.R. § 435.119)? 

A5. A state may choose to claim FMAP through a CMS-approved proxy methodology for the 
proportion of individuals who would become eligible for, and transition to, the adult group at the 
end of the mandatory 60-day postpartum period if the state conducted a redetermination. If 
electing this choice, a state must assure to CMS, by including an attestation in the FMAP SPA 
described in SHO #21-007, that the benefit package provided for all individuals through the 
postpartum extension complies with section 1937 of the Act, including the provision of essential 
health benefits (EHBs), compliance with the Mental Health Parity and Addiction Equity Act 
(MHPAEA), and the absence of cost sharing for preventive services meeting the definition of an 

4 https://www.medicaid.gov/sites/default/files/Federal-Policy-Guidance/downloads/SMD11-007.pdf 
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EHB. CMS is available for technical assistance to states in determining compliance with section 
1937 requirements. 

Q6. Must a state submit a SPA to identify if enhanced pregnancy-related services and the 
tobacco cessation benefit are covered during the extended postpartum period? 

A6. States must submit a SPA only if their current coverage pages limit service provision to a 
60-day postpartum period and the state intends to continue coverage of enhanced pregnancy-
related services and the tobacco cessation benefit during the 12-month extended postpartum 
period.  These states should submit SPAs to update references to a 60-day postpartum period to a 
12-month postpartum period in Attachment 3.1-A, Attachment 3.1-B (if the state covers the 
medically needy group), and any corresponding supplemental limitation pages.  Typically, 
references to the postpartum period are included in item 20 of these attachments, but this may 
differ from state to state. 

While a SPA is not necessary for a state that does not cover enhanced pregnancy-related services 
and the tobacco cessation benefit during the 12-month extended postpartum period, a state that 
previously covered those services during the extended postpartum period and reduces coverage 
must comply with advanced notice requirements in accordance with 42 C.F.R. § 435.917. 

Q7. What effective date may a state choose when making a technical change to clarify that 
enhanced pregnancy-related services and the tobacco cessation benefit are covered during the 
extended postpartum period? 

A7. If a state is simply making a technical change to update references to a 60-day postpartum 
period to a 12-month postpartum period to reflect the coverage individuals are currently and have 
been receiving, then the state may request a retroactive SPA effective date to align with their 
corresponding postpartum extension eligibility SPA.  In accordance with 42 C.F.R. § 
430.20(b)(3), CMCS may approve these SPAs with an effective date that is prior to the beginning 
of the quarter in which the SPA is submitted to align with the effective date of a state’s 
corresponding postpartum extension eligibility SPA.  If a state submits a SPA that includes any 
other changes, including expanding or reducing coverage, then this special retroactive effective 
date provision would not apply and standard SPA effective date and notice requirements apply. 
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