
   
 

                     
       

 
                         
                     
                        

         
 

 

 

 

 

 

 

 

 
                     

 
                             

                           
         

 
                           
               

 
                            

                           
                       

                           
               

Section 223 Demonstration Programs to Improve Community Mental Health 
Services  

Qs & As – Set II 10/20/15 (updated 5/26/16) 

Question 1: Which Federal Medical Assistance Percentages (FMAP) apply to demonstration 
services provided by CCBHCs? 

Answer 1: Under this demonstration a state may only claim expenditures for services 
provided to Medicaid beneficiaries. Consistent with section 223(d)(5) of the Protecting 
Access to Medicare Act (PAMA) of 2014, the matching rates for demonstration 
expenditures are as follows. 

 For  services  provided  to  newly  eligible  Medicaid  beneficiaries  enrolled  in  the  New 
Adult  Eligibility  Group  as  described  in  paragraph  (2)  of  section  1905(y)  of  the  Social 
Security  Act  (42  U.S.C.  1396(y),  expenditures  are  matched  at  the  newly  eligible 
FMAP  rate  applicable  under  paragraph  (1)  of  that  section. 

 For  demonstration  services  provided  by  CCBHCs  that  are  Indian  Health  Service  or 
tribal  facilities  and  furnished  to  American  Indian  and  Alaskan  Natives,  the 
expenditures  are  matched  at  100  percent.  

 For  services  provided  to  targeted  low  income  children  in  a  Children’s  Health 
Insurance  Program  (CHIP)  Medicaid  expansion  program,  expenditures  are  matched 
at  the  enhanced  FMAP  at  section  2105(b),  including  the  23  percentage  point 
increase  in  effect  October  1,  2015  –  September  30,  2019  (please  note  that  these 
expenditures  are  also  applied  against  the  state  CHIP  allotment),  unless  the  state 
elects  not  to  claim  the  23  percentage  point  increase  for  that  time  period.   

 For  all  other  services,  expenditures  are  matched  at  the  CHIP  enhanced  FMAP  at 
section  2105(b),  without  applying  the  23  percentage  point  increase  in  effect  October 
1,  2015  –  September  30,  2019.  

Question 2: Can a state receive enhanced FMAP after the demonstration? 

Answer 2: There is no authority for a state to receive enhanced FMAP when the 
demonstration ends. To the extent applicable, the newly eligible FMAP and the IHS/tribal 
FMAP would continue to apply. 

Question 3: Can a state continue coverage and payment for the behavioral health services 
covered under this demonstration after the demonstration ends? 

Answer 3: Yes. But, a state may receive federal matching funds for demonstration services 
after the end of the demonstration only to the extent that such services subsequently 
become authorized under the Medicaid state plan and are provided to Medicaid‐individuals. 
CMS will provide technical assistance to a state, helping to evaluate options for continued 
coverage and payment of these behavioral health services. 
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Question 4: What is the treatment of third party liability (TPL) under this demonstration? 

Answer 4: The legislation does not provide any waiver of general Coordination of Benefits 
(COB)/TPL requirements. States would follow their normal claims processing protocols for 
any beneficiary who has third party health insurance coverage for the services covered 
under the demonstration. Generally, under those protocols, states must require that 
providers bill third parties before billing the Medicaid program, and reduce the Medicaid 
claims by third party payments. The state should not pay the claim until the provider 
reports either a payment amount or a substantive denial of liability reason from the third 
party payer. These protocols apply whenever there is probable third party liability, except 
for prenatal care or preventive pediatric services or any Medicaid service when a child’s 
third party coverage is under the authority of the state’s Office of Child Support 
Enforcement (for these services, the Medicaid program pays and then pursues any third 
party liability). The required coordination of benefits is the same when the state uses 
managed care; however, there are several options available to the state for completing 
mandatory COB/TPL activities. A state may designate responsibility for some or all COB/TPL 
activities to the managed care organizations (MCO). The responsibility delegated to the 
MCOs should be clearly defined in the state’s contract, and the state remains responsible to 
CMS for completion of all required COB/TPL activities. 

Question 5: May the cost of services provided by Designated Collaborating Organizations 
(DCOs) be included in the CCBHC PPS? 

Answer 5: Yes. The cost of services provided on behalf of the CCBHC by DCOs will be 
reported in the CCBHC cost report used to determine the CCBHC prospective payment 
system (PPS) payment rate. The CCBHC will typically pay the DCO a contracted rate for a 
defined service. During the planning phase of the demonstration, the state and the CCBHC 
may rely on reasonable estimates of these costs in developing the PPS rate; during any 
subsequent filings or reviews, actual expenditure information would be used. 

Question 6: When a DCO provides a demonstration service should the DCO or CCBHC bill 
Medicaid? 

Answer 6: As the provider/clinic certified to participate in the demonstration the CCHBC 
must bill Medicaid for services. 

Question 7: On page 11 of the RFA, it states that satellite facilities have to be established 
prior to April 1, 2014. Does this mean those satellite facilities had to be enrolled as a 
Medicaid provider or accepting Medicaid prior to April 1, 2014 or just that the satellite was 
open for business prior to then? 

Answer 7: The Protecting Access to Medicare Act at section 223(b)(B) specifies that no 
payment shall be made to satellite facilities of certified community behavioral health clinics 
if such facilities are established after the date of enactment of this Act. The statute does not 
require that a clinic be enrolled in Medicaid prior to April 1, 2014 to qualify for participation 
in the demonstration. 



   
 

 
                                  
          

 
                              
                             
                       
                         

                             
           
 

                                
                                 
                   

 
                            
                             
                             
           

 
                                     
 

 
 
 

  
                                         
                             
 

 
                               
           

 
                             
                   

         
 

 
                                

                     
 

                             
                         
                     

 

Question 8: Is the time spent by all CCBHC facility staff to coordinate the care of an 
individual reimbursable through the PPS? 

Answer 8: A state may potentially include in the determination of the PPS calculation cost 
associated with the time spent by CCBHC staff on care coordination; however, in order to 
definitively answer this question CMS would need more detailed information about the 
methodology for allocating cost. During the planning phase of this demonstration CMS is 
available to work with a state to identify allocation of cost associated with care coordination 
by CCBHC and DCO staff. 

Question 9: Is a state required to settle annually to actual cost for CCBHC PPS payment 
made fee for service (FFS)? What, if any, action should a state take if a certified clinic’s 
actual cost is higher or lower than the PPS rate? 

Answer 9: Annual settlement to actual cost is not required under the CCBHC prospective 
payment system, which reimburses a provider the expected cost of care. The PPS guidance 
permits states to develop a prospective payment rate that is based on a combination of 
historical cost experience and anticipated cost. 

If a state pays a CCBHC more than its actual cost of care through the DY1 rate it cannot: 

 require  the  certified  clinic  to  return  any  portion  of  the  demonstration  payment; 

 retrospectively  adjust  the  CCBHC  PPS;  or, 
 recoup  such  payment  through  adjustment  to  the  following  year’s  rate.  

The state may rebase the DY2 rate to better reflect the expected cost of care, incorporating 
cost experience gained during DY1. 

CMS encourages states to work closely with clinics during the planning phase to help 
assure the rate determined for demonstration services appropriately reimburses a 
provider’s expected cost of care. 

Managed Care Payment  

Question 10: Is a managed care entity in a demonstration state required to include at least 
one certified community behavioral health clinics (CCBHC) in its network? 

Answer 10: There is no requirement that a managed care entity include at least one 
certified clinic in its network although a state participating in the demonstration must 
certify a minimum of two CCBHCs, one urban and one rural. 
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Question 11: If a managed care entity in a demonstration program state has a CCBHC within 
its provider network, must it pay PPS for demonstration services? 

Answer 11: No. The CCBHC must receive the PPS but the state can choose to have the MCO 
pay the certified clinic at least PPS for services covered under the demonstration or the 
managed care entity may pay the CCBHC a different rate with the state paying a 
supplemental (wraparound) or reconciliation payment to assure the CCBHC receives not 
less than PPS. 

Question 12: Is a state required to reconcile annually to the CCBHC PPS payment made 
through managed care? 

Answer 12: No. If a state requires the managed care entity to pay at least PPS to the 
CCBHC for demonstration services then the state is not bound to make a supplemental 
payment. In this instance CMS expects the state to exercise adequate oversight to ensure 
providers receive the full PPS payment. When a state elects to ensure full payment of PPS 
through supplemental payment there must be periodic reconciliation of the managed care 
payment to PPS. CMS does not prescribe a specific timeframe for reconciliation but suggests 
that it occur not less than annually. 

Question 13: If the CCBHC receives payment through a managed care entity, how must the 
state develop payment to the managed care entity? 

Answer 13: The state must develop payment to the managed care entity using an 
actuarially sound methodology. Moreover, in a separate section of the actuarial 
certification, the state must include payment to CCBHCs for demonstration services and 
describe how this payment to the managed care entity was developed. 

Question 14: With respect to behavioral health services provided through the 
demonstration can a managed care plan continue to require preauthorization and impose 
utilization management guidelines on clinics even if such policies result in non‐payment to 
the CCBHC? 

Answer 14: Managed care plans are permitted to use medical management strategies as 
long as they are in compliance with mental health parity and in alignment with the state’s 
clinic certification criteria. If there are not similar strategies placed on medical/surgical 
benefits then the plan should not be placing those limits on the CCBHC services. Likewise, 
there should not be a management strategy that disallows or restricts a service required 
under the certification criteria. 

Question 15: Can a state implement payment for CCBHC services solely through managed 
care even if some Medicaid beneficiaries require behavioral health services and are covered 
under fee for service plans? 

Answer 15: If a state chooses to implement the CCBHC demonstration, they must make 
available coverage for CCBHC services for all individuals enrolled in the Medicaid program in 
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the  geographic  service  area.  If  the  beneficiary  is  not  enrolled  in  managed  care  then  the  
state  must  make  the  CCBHC  services  available  through  its  FFS  program.  




