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Section 223 Demonstration Programs to Improve Community Mental Health Services 

Qs & As – Set IV 09/28/16 

 

Sustainability of Coverage and Payment through the Medicaid State Plan    

Question 1: Can a state not selected to participate in the demonstration submit a Medicaid state 
plan amendment (SPA) to add certified behavioral health clinic (CCBHC) as a clinic type under 
the clinic services benefit? 

Answer 1: Yes, a state not selected to participate in the demonstration may add a CCBHC as a 
clinic type under the clinic services benefit in the state plan when the SPA meets state plan 
standards. Some services offered by a CCBHC may not be allowed under state plan authority. 
For example, clinic services authorized through the state plan must be provided under the 
direction of a physician and within the facility, with the exception of services provided offsite to 
homeless individuals. In contrast, CCBHC demonstration services may be provided outside the 
four walls of the clinic, and can include services furnished by designated collaborating 
organizations (DCOs). For more information on the clinic services benefit please refer to: 42 
CFR 440.90, section 4320 of the state Medicaid manual and Q#3 of Set II Qs and As. See:  Set 
IV Qs & As https://www.medicaid.gov/medicaid-chip-program-information/by-topics/financing-
and-reimbursement/223-demonstration-for-ccbhc.htmlS 
 
Treatment of Costs Included in the CCBHC PPS Rate  
 
Question 2: May a clinic or the state include the value of an intergovernmental transfer (IGT)--a 
transfer of funding from a local governmental entity to the state--as an allowable cost reimbursed 
through the CCBHC PPS rate? 
 
Answer 2: No, an IGT cannot be included in the CCBHC cost report or PPS rate as an allowable 
cost because it is not part of the cost of patient care, it is a means to fund the non-federal share of 
the expenditures. 
 
Question 3:  May costs for non-emergency medical transportation (NEMT) be included in the 
CCBHC PPS rate?   
 
Answer 3:  No, NEMT costs may not be included in the CCBHC PPS rate because NEMT is not 
one of the services covered under this demonstration. The Medicaid agency still must adhere to 
Assurance of transportation, 42 CFR 431.53, which requires that the Medicaid agency will 
ensure necessary transportation for beneficiaries to and from providers. A state may provide 
NEMT as an administrative activity or by electing a transportation service benefit under its state 
plan consistent with 42 CFR 440.170(a).   
 
Depending on the state’s election, federal financial participation (FFP) for NEMT can be claimed 
as either an optional medical service or as an administrative expense. Claiming of expenditures 
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for NEMT provided for access to Demonstration services must follow the NEMT program and 
claiming described in the state plan.   
 
Transportation cost noted in section 4.2c Direct Costs – Other of the PPS guidance and on line 
23 Transportation (health care staff) on the Trial Balance worksheet of the CMS CCBHC cost 
report refers to transportation cost incurred for the administration/provision of services, not 
NEMT provided to clinic users.  
 
Rate Updates from Demonstration Year 1 to Demonstration Year 2 
 
Question 4:  Is a state locked into the update methodology used to set the DY2 rate that was 
shown in the demonstration application?  
 
Answer 4: No, a state may choose to modify how it will update the rate for DY2 in one of two 
ways, either by rebasing or by trending the DY1 rate by the Medicare Economic Index (MEI), 
but must notify CMS of the change. We expect the state to notify CCBHCs as soon as possible 
of any change that deviates from the methodology documented in the demonstration application. 
   
Question 5: Will a CCBHC need to submit a cost report to the state showing DY1 costs if the 
state opts to determine the DY2 rate based on the DY1 rate trended by the MEI? 
 
Answer 5: Yes, the program criteria at section 5.a.5 indicates that CCBHCs are required to 
submit a cost report with supporting data to the state within six months after the end of each 
demonstration year. The state then must review the CCBHC cost reports for completeness and 
submit them and any additional clarifying information to CMS within nine months after the end 
of each demonstration year. 
 
Payment to DCOs and CCBHCs 
 
Question 6:  Will CCBHCs and DCOs receive PPS payment from the demonstration state for 
demonstration services provided to clients of the CCBHC who are enrolled in another state’s 
Medicaid program?  

 
Answer 6: No, a state participating in the demonstration is not required to pay a certified clinic 
or DCO the CCBHC PPS rate for demonstration services furnished to any client who is not 
enrolled in that state’s Medicaid program.  Thus, no payment would be required for individuals 
enrolled in an out of state Medicaid program (or for demonstration services furnished to clients 
who are not enrolled in any Medicaid program). A CCBHC must be paid the PPS rate when a 
Medicaid beneficiary in the state accesses demonstration services from a DCO within its 
catchment area.  
 
In section 2.E of the Criteria, SAMHSA specifies that CCBHCs have protocols addressing the 
needs of consumers who do not live close to a CCBHC or within the CCBHC’s catchment area 
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as established by the state. Specifically, the certified clinic is responsible for providing, at a 
minimum, crisis response, evaluation, and stabilization services regardless of place of residence. 
In no circumstance (and in accordance with the Protecting Access to Medicare Act §223 
(a)(2)(B)), may any consumer be refused services because of place of residence. States 
participating in the demonstration must pay PPS for demonstration services provided to their 
own beneficiaries.  
 
Funding 

Question 7:  Is additional grant funding available to states beyond what was received through 
the planning grants? 

Answer 7: No, the statute does not authorize additional funding beyond the planning grants and 
provided through the enhanced match rate for demonstration services.  

State Sanctioned Crisis Services 

Question 8:  Our state has a state sanctioned crisis service that we’d like to continue using for 
the demonstration. Could you please clarify how this should be handled with respect to the 
guidance that crisis services are one of the services CCBHCs must directly provide and that the 
costs of all nine categories of demonstration services must be factored into the PPS rate? 

Answer 8: SAMHSA indicates in Program Requirement 4: Scope of Services (see 223 - RFA) 
that crisis services are among the four services that a CCBHC must provide directly, unless there 
is an existing state-sanctioned, certified, or licensed system or network for the provision of these 
services. The certified clinic must receive the entire PPS payment, even when the CCBHC 
contracts with the state as a DCO for crisis management services. The state is not permitted to 
retain a portion of the Medicaid payment in consideration for providing crisis services through 
the DCO arrangement.    

State Sanctioned Crisis Services Provided through Managed Care and Fee for Service 

Question 9: What are the options for paying for state sanctioned crisis services through managed 
care? 

Response 9:  In section five of the PPS guidance CMS indicates that managed care payment may 
be made by: (1) fully incorporating the PPS payment into the managed care capitation rate, or (2) 
using a reconciliation process to make a wraparound supplemental payment to ensure that the 
total payment is equivalent to the CCBHC PPS.  The first option—incorporation of the PPS 
payment into the managed care capitation rate—gives the state greater predictability for CCBHC 
expenditures at the beginning of the demonstration. The second option—a wraparound 
reconciliation process—will require oversight related to reconciling managed care payments with 
full PPS rates.   
 
When crisis services are provided by the certified clinic through a state sanctioned system, the 
CCBHC PPS rates finalized by the state must incorporate the cost to the certified clinics of 
providing services. The costs to the certified clinic of providing these services would be 

http://www.samhsa.gov/grants/grant-announcements/sm-16-001
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equivalent to the contractually agreed upon amount for the state, when acting as a DCO, to 
provide these services on behalf of the CCBHC.        
 
  
 
Question 10: Is the state required to include a cost for state sanctioned crisis services in the 
CCBHC PPS rate when there will be no contractual cost incurred by the CCBHC to provide this 
service? 
 
Answer 10: No,there is no requirement to include a dollar amount in the CCBHC PPS rate for 
state sanctioned crisis services. The PPS rate should only include cost incurred by the CCBHC.   
 
DCOs and Enrollment in Medicaid 

Question 11: Must a DCO and/or any of the DCO’s practitioners be enrolled in Medicaid as a 
provider?  

Answer 11: No, for the duration of the demonstration, the state is not required to enroll a DCO 
or DCO practitioners as Medicaid providers.  But a state may elect to do so if it chooses. The 
CCBHC is responsible, however, for determining that services are furnished by qualified 
providers and practitioners, including ensuring that no services are furnished by providers or 
practitioners who have been debarred or excluded from participation in Medicaid or other health 
care programs.  
 
When the demonstration ends the CCBHCs and DCOs must adhere to all provider enrollment 
requirements that apply to state plan services. For information about these requirements see: 
https://www.medicaid.gov/affordablecareact/provisions/downloads/mpec-032116.pdf 
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